Voetgangerstunnel Sint-Anna

Straat Beatrijslaan, Sint-Jansvliet
Locatie Beatrijslaan zonder nummer, Sint-Jansvliet zonder nummer (Antwerpen)

Beatrijslaan zonder nummer, Sint-Jansvliet zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

De Sint-Annatunnel of voetgangerstunnel werd aangelegd in 1931-1933 als verbinding tussen de linker- en rechteroever. De toegangs- en ventilatiegebouwen op beide Schelde-oevers werden ontworpen door Emiel Van Averbeke.

Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna

Sint-Jansvliet zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Toegangs- en verluchtingsgebouw van de voetgangerstunnel "Sint-Anna", verbinding met Linkeroever.

Beatrijslaan zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Opmerkelijke en specifieke gebouwen op Linkeroever zijn de ventilatiegebouwen van de Sint-Anna- en Waaslandtunnel, van 1933 naar ontwerp van E. Van Averbeke.

Typologietunnels
Stijlmodernisme

Beschrijving

De bescherming van de voetgangerstunnel Sint-Anna als monument omvat de tunnel, beide toegangsgebouwen en de volledige oorspronkelijke technische uitrusting.

Waarden

De voetgangerstunnel onder de Schelde, genaamd ‘Sint-Annatunnel’, met inbegrip van beide toegangsgebouwen en de volledige oorspronkelijke technische uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zeer goed bewaard, uit de periode 1931-1933 daterend, en uniek voorbeeld van een met liften en roltrappen uitgeruste voetgangerstunnel onder een stroom.