Kasteel van 's Gravenwezel

Geografisch pakket 's Gravenwezel

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel van 's Gravenwezel, zijn omgrachting, de bruggen naar het park en naar het neerhof, en de gebouwen van het voormalige neerhof: poortgebouw, koetshuis en stallingen, schuur en orangerie. De voormalige conciƫrgewoning die de verbinding vormt tussen het poortgebouw en het koetshuis is niet mee opgenomen in de bescherming als monument. De ruime omgeving van het kasteel, met inbegrip van het park, enkele nabijgelegen hoeves en dreven is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Kasteel van 's Gravenwezel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Sint Jobsteenweg 64 (Schilde)
Vierkant waterslot uit de 15de - 17de eeuw, binnen vierkante omwatering en neerhof met U-vormige aanhorigheden, landschapspark naar ontwerp van B. Gaine.