Kasteel Meerlaer

Gemeente Laakdal
Straat Verboekt
Locatie Verboekt 115 (Laakdal)

Kasteel Meerlaer

Verboekt 115, Laakdal (Antwerpen)

Eclectisch kasteel met neo-Vlaamserenaissance en neotraditionele inslag, van zeven traveeën en souterrain en twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekige plattegrond.

Kasteel Meerlaer is beschermd als monument.

Kasteel Meerlaer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Eclectisch kasteel gebouwd in de periode 1861-1864 met toevoeging in 1900 van neogotische huiskapel naar ontwerp van J. Piscador. De kapel is vooral belangrijk omwille van de neogotische muurschilderingen en de neogotische glasramen.

historische waarde

Eclectisch kasteel gebouwd in de periode 1861-1864 door de Belgische politicus F . Schollaert op de terreinen van de voormalige 'Hoeve van Gemp ', welke hoeve teruggaat tot 1290 in eigendom van de zusters Norbertinessen.