Beschermd monument

Woning Bovie-Schilders

Beschermd monument van 06-03-1997 tot heden
ID: 7057   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7057

Besluiten

Woning Bovie en woning Arens
definitieve beschermingsbesluiten: 06-03-1997  ID: 3154

Beschrijving

De woning Bovie is beschermd als monument.Waarden

Britselei 19 – Huis Bovie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architecturale waarde: : Beide herenhuizen zijn mooie ontwerpen in een bestudeerde neoclassicistische en neorenaissancistische stijl met monumentaal karakter, verzorgd uitgevoerd, vrij gaaf en onverbouwd bewaard met rijk uitgewerkte grotendeels bewaarde interieurs.
Het huis Bovie is een monumentaal herenhuis van 1869 met bewaard interieur, representatief voor het neoclassicistische oeuvre van de Antwerpse architect Henry Redig (1817-1896).

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Samen met de pastorie van Vremde gebouwd in 1853-1855 in de vroege neoclassicistische stijl uit Redigs Lierse jaren, waarvoor de wettelijke bescherming al is ingezet, vormen beide herenhuizen representatieve en waardevolle getuigen zowel van Redigs architectuuroeuvre als van de 19de-eeuwse Antwerpse wooncultuur in het algemeen en enig gaaf bewaarde in Redigs oeuvre.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hotel Bovie-Schilders

Britselei 19 (Antwerpen)
De imposante neoclassicistische herenwoning op de hoek van de Britselei met de Frans Willemsstraat werd rond 1869 gebouwd naar een ontwerp van architect Henry Redig als woning en kantoorgebouw voor Bovie-Schilders.