Herberg 't Wit Peerd of 't Peerdeken

Voormalige herberg "'t Wit Peerd" of "'t Peerdeken", gelegen op de hoek met de Ginstestraat.

Herberg 't Wit Peerd

Brugsestraat 166 (Harelbeke)
De herberg wordt vanaf 1792 uitgebaat door Carel Fonthier. Circa 1830 samen met de naastgelegen woning eigendom van wever Jacques Delombaerde. Aangeduid op de Atlas Vandermaelen (1846-1854) als "Wit Peerd Cab". Vóór 1861 laat landbouwer Karel Masureel de herberg vergroten met een volume tegen de achtergevel. In 1883 wordt de herberg in opdracht van Octavie Masureel, geestelijke dochter te Dendermonde, volledig gereconstrueerd (ingebruikname in 1885) en wordt het achterliggende bijgebouw opgetrokken. In 1896 eigendom van Leander Masureel, priester te Kortrijk. De herberg blijft bestaan tot 1959. Eind 19de-eeuws volume van verankerde, bruine baksteen van anderhalve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak en éénlaags volume van één travee onder half schilddak tegen de linkerzijgevel. Gecementeerde plint. Typisch kordon op de verdieping en licht getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Herbouwde achtergevel.