Kunstenaarswoning Arnold Arens

Straat Nerviërsstraat
Locatie Nerviërsstraat 9 (Antwerpen)

Nerviërsstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.

De kunstenaarswoning Arnold Arens is beschermd als monument.

Waarden

Nerviërsstraat 9 – huis Arens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architecturale waarde: : Beide herenhuizen zijn mooie ontwerpen in een bestudeerde neoclassicistische en neorenaissancistische stijl met monumentaal karakter, verzorgd uitgevoerd, vrij gaaf en onverbouwd bewaard met rijk uitgewerkte grotendeels bewaarde interieurs.
Het huis Arens is een monumentaal herenhuis van 1879 met bewaard interieur, representatief voor het neorenaissancistische oeuvre van de Antwerpse architect Henry Redig (1817-1896) .

sociaal-culturele waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : Het huis Arens getuigt bovendien van het internationaal gerenommeerd kunstambacht van de firma Arens bekend voor haar kunstdrijfwerk en meubilair.