Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fort Liefkenshoek

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
70789
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/70789

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het fort is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), gebouwd in opdracht van de Protestantse Staten.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Fort Liefkenshoek

Ketenislaan zonder nummer (Beveren)
Fort Liefkenshoek is een vierhoekig, gebastioneerd fort (17,7 ha) langs de Schelde ten noorden van Antwerpen, waarvan de oudste fortgebouwen uit het begin van de 19de eeuw dateren, maar dat in oorsprong tot het einde van de 16de eeuw terug gaat. Het fort is tijdens de scheiding tussen de Noordelijke (Nederland) en Zuidelijke Nederlanden (Belgiƫ) ontstaan.

Is de omvattende vaststelling van

Opgaande Canadapopulier als bakenboom Fort Liefkenshoek

Ketenislaan zonder nummer (Beveren)
Op de site van het Fort Liefkenshoek staat een enorme beeldbepalende Canadapopulier. Op het moment van de inventarisatie in 2011 had hij een stamomtrek van circa 6 meter, een hoge takvrije stam van 11 meter en een door snoei ingekorte hoogte van 28 meter. Deze enorme boom staat gekend als bakenboom en was een vast merkteken die het vaarwater markeerde.


Twee hakhoutstoven van olm als welkomstbomen Fort Liefkenshoek

Ketenislaan zonder nummer (Beveren)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.