Dobbelhoeve

Geografisch pakket Schilde

Beschrijving

De bescherming omvat de twee boerenwoningen met aansluitende stalvolumes waaruit de Dobbelhoeve is opgebouwd, de schuur ten oosten van de hoeve en het bakhuis ten zuidwesten.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van de Dobbelhoeve als monument en haar onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht omwille van haar historische en artistieke waarde als volgt: Het betreft een 18de-eeuwse hoeve met gaaf bewaard woonhuisgedeelte, verbouwd maar grotendeels volumebewaard stallinggedeelte. De noordelijke en zuidelijke gevels van de stalling werden iets opgehoogd voor het aanbrengen van de nieuwe rechthoekige muuropeningen. Merkwaardig is tevens de waarschijnlijk op het einde van de 19de eeuw aangebouwd woonstalhuis en afzonderlijk houten langsschuurtje. De langsschuur aan de oostzijde behield zijn oorspronkelijk volume. Waarschijnlijk in oorsprong een houten schuur onder een rieten dak, in de 20ste eeuw vervangen door duurzame materialen namelijk baksteen en pannen. Het rechthoekig intact bakhuis met ingebouwde oven, vormt een waardevol voorbeeld van de volkse bouwkunst.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000536, Verschillende monumenten/dorpsgezichten (S.N., 1981).

Waarden

De Dobbelhoeve (oude delen van de hoeve en de schuur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dobbelhoeve

Goorstraat 41-43 (Schilde)
Hoeve met losse bestanddelen op deels omhaagd en omheind domein met kleine met gras begroeide voortuin.