Hoekcomplex

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Volgens oude teksten werd begin 13de eeuw op de hoek van de Burgstraat en de Ramen, achteraan uitkomende in de Komijnstraat, een hospitaal met kapel gesticht ter ere van de H. Maria. Sinds 1299 bekend onder de naam "weeshuis".

Hoekcomplex met kern van het Weeshuis

Burgstraat 105-107, 105A-D, Ramen 39-41, 39A-B (Gent)
Hoekcomplex dat mogelijk de kern bewaart van het voormalige, tot de 13de eeuw opklimmende Weeshuis met kapel. Woonhuis in de Burgstraat waarschijnlijk eind 17de eeuw verbouwd na de verkoop van de kapel; bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak. Zijvleugel in Ramen met twee bouwlagen van dertien traveeën. Acht linker traveeën, volgens bouwaanvraag van 1780 verbouwd samen met de achtergevel in de Komijnstraat. Deze vleugel aan Ramen is opgesplitst in drie panden.

Wordt opgevolgd door