Beschermd monument

Museum Plantin-Moretus met roerende elementen

Beschermd monument van 10-07-1997 tot heden

ID: 7104   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7104

Besluiten

Museum Plantin-Moretus
definitieve beschermingsbesluiten: 10-07-1997  ID: 3192

Beschrijving

Het museum Plantin-Moretus met roerende elementen is beschermd als monument.Waarden

Het museum Plantin-Moretus met inbegrip van de roerende elementen onroerend door bestemming is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Rijkelijk ingerichte patriciërswoning die een inzicht geeft in de kunstzin en wooncultuur van de Antwerpse opperklasse gedurende de 16de, 17de en 18de eeuw.

historische waarde

Uniek ensemble waarin naast de weelderige wooncultuur ook de oude drukkerswerkplaats met bijhorende installaties aanwezig is. Deze geeft een inzicht in de evolutie van de boekdrukkunst gedurende de 16de, 17de en 18de eeuw en geeft een beeld van de werkomstandigheden van een Antwerps bedrijf i n deze periode. Dit samengaan van werkplaats en woongelegenheid maakt het gebouwencomplex met zijn interieur tot een uniek monument waarvoor geen vergelijkingsmateriaal bestaat.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Museum Plantin-Moretus

Heilige Geeststraat 8, Vrijdagmarkt 22 (Antwerpen)
Herenhuis en drukkerij van Christoffel Plantin, die zich hier in 1576 vestigde. Het traditionele gebouwencomplex werd verder uitgebouwd door Balthazar Moretus in de eerste helft van de 17de eeuw. De voorbouw in régencestijl dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw.