Puttenhof: herenhuis en poortgebouw

Geografisch pakket Schilde

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis Puttenhof, met de haakse 17de-eeuwse aanbouw, die oorspronkelijk mogelijk als keuken van het hof van plaisantie fungeerde, en het poortgebouw aan de toegangsbrug tot het domein.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het Puttenhof (namelijk het herenhuis met vroegere keuken en poortgebouw) als volgt: Het betreft een kort voor 1648 opgetrokken hof van plaisantie, verbouwd in het begin van de 19de eeuw. Waarschijnlijk in de 17de en 18de eeuw bestaande uit: L-vormig landhuis van één bouwlaag waarvan de voormalige keuken een mogelijke getuige is, huidige ingangspoort en de grondig verbouwde zogenaamde Kluis, gedateerd 1679. In het begin van de 19de eeuw werd het woonhuis gemoderniseerd, namelijk verhoogd en muuropeningen werden vervangen volgens de classicistische modetrent. Een historisch waardevolle getuige uit de 17de eeuw vormt de intact bewaarde toegangspoort. Deze poort vormt samen met de poorten van het zogenaamde Lassonhof te Stabroek de enige getuige (binnen het arrondissement Antwerpen) van het verdedigingsstelsel van een hof van plaisantie in de 17de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000536, Verschillende monumenten/dorpsgezichten (S.N., 1981).

Waarden

Het Puttenhof, meer bepaald het herenhuis met inbegrip van de vroegere keuken, het poortgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Puttenhof

Puttenhoflaan 25 (Schilde)