Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Dorpskern van Alsemberg met gebouwen en kerkhof met trappen

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Alsemberg (Beersel) is beschermd als monument.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Ruim geproportioneerde en de dorpskern dominerende pastorie uit 1756, opgevat als een in bak- en zandhoudende kalksteen opgetrokken dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak met aandak en schouderstukken, waarbij de symmetrische gevelordonnantie wordt bepaald door hoge rechthoekige vensters –voormalige kruisvensters – en een centrale rondboogdeur met waaiervormig bovenlicht, in de voorgevel bekroond met een 19de-eeuwse spitsboognis met beeld van de Goede Herder van A. Bressers. De karakteristieke gevelcementering met ingetrokken voegen alsook de interieurafwerking met dwars op de brede middengang ingeplante balustertrap, decoratieve cementtegelvloeren, sobere stucplafonds, marmeren schouwen en paneeldeuren dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Pastoor Bolsstraat 19 (Beersel)
18de-eeuwse pastorie gelegen halverwege de Alsemberg ten zuiden van de trappen naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk.