Spoorwegfort

Waarden

Het spoorwegfort van Duffel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het spoorwegfort van Duffel, opgericht in 1886-1888 is een unieke getuige van de evolutie van de Belgische militaire bouwkunde in de laatste decennia van de 19de eeuw. Aanvankelijk opgericht als schans met natte gracht en in 1894 omgebouwd tot spoorwegfort met kanonnen onder koepels in kazematten. Het fort was een tussenwerk tussen de forten van Walem en Sint-Katelijne-Waver en was bedoeld om de nabij gelegen spoorweglijn Mechelen-Antwerpen te verdedigen. Het fortje is het eerste fort waarbij voor de gewelven beton werd gebruikt bij de bouw. Bijzonder karakteristiek is de rondlopende onderaardse bakstenen gang vanaf de beide zijden van het keelfront naar de holtraversen.

Fort van Duffel

Mechelsebaan (Duffel)
Hybride fort in baksteen en beton (7ha) gebouwd tussen 1886-1891 in de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het fort verdedigde de spoorlijn Brussel-Antwerpen. Daarom wordt het vaak ook spoorwegfort genoemd.