Oorlogsmonument

Monument voor de gesneuvelden

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Waarden

Het monument voor de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als uitzonderlijk groot en monumentaal gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (later ook van de Tweede Wereldoorlog), naar ontwerp van Edward Deckers van circa 1922, bestaande uit een bronzen ruiterstandbeeld, geflankeerd door twee beeldengroepen, in een conventionele, realistische stijl met een sterk emotioneel geladen iconografisch programma. Kunstwerk, getuigend van een hoogwaardige artisticiteit in verhoudingen, compositie en uitvoering dat een hoogtepunt betekende in het oeuvre van beeldhouwer E. Deckers.
Indrukwekkend oorlogsmonument met expliciete symboolwaarde. Als cultuurhistorisch document dat getuigt van de toenmalig gevestigde perceptie van de Grote Oorlog, de manier waarop deze oorlog werd geïnterpreteerd, voorgesteld en herdacht.
Als uitgesproken beeldbepalend element en referentiepunt in het bestaande stedelijk weefsel.

Oorlogsmonument

Rubenslei, Van Eycklei (Antwerpen)
Het oorlogsmonument werd ontworpen door Eduard Deckers voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en werd ingehuldigd op 21 april 1930.