Molen van de Gansakker

Beschermd monument van tot heden (voorlopige wijziging)

Houten graanwindmolen
voorlopige wijzigingsbesluiten: 13-03-2023  ID: 15118

Tussen 1994 en 2003 werd de molen volledig gedemonteerd. In 2016 werd de molenkast verplaatst naar een de nieuwe locatie in Puurs-Sint-Amands. In 2021 werden ook de onderbouw, kap en wieken verplaatst naar de nieuwe locatie in functie van de heroprichting.

Het oorspronkelijke koninklijke besluit werd omwille van verplaatsing op 13 maart 2023 voorlopig gewijzigd.

Waarden

De houten graanwindmolen gelegen op de Gansakker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Molenstraat 26 (Geel)
De Gansakkermolen is een laat 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met gesloten voet.