Kasteel d'Aertrycke

Beschrijving

Zeeweg nrs. 38, 40, 40A, 40B, 42. Zogenaamd "Kasteel d'Aertrycke" van ca. 1871, gelegen in het noorden van het huidige grondgebied van Torhout, voor 1976-1977 op grondgebied Aartrijke (Zedelgem). Voor de 19de eeuw betrof het een bosgebied aan de rand van kleine veldgebieden, op de zuidoostelijke helling van het 'plateau van Wijnendaele' en in de bovenloop van de Mouwbeek.

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.

Is de omvattende vaststelling van

Grafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke

Zeeweg (Torhout)
Begraafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke. Toegankelijk vanuit het kasteelpark via populierendreef. De dreef was tot de jaren 1960 beplant met Thuya of levensboom, dit omwille van de symboliek. De kapel is op een met rododendrons beplant heuveltje gelegen – de kapel valt op in het omliggende weiland - en is bereikbaar via trappen.