Complex De Waaiburg: gedateerde gevel met bedaking

Beschermd monument van 22-12-1982 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Geel
Deelgemeente Geel
Straat Kameinestraat
Locatie Kameinestraat 35 (Geel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13008/114.1
  • OA002345

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis met hoeve, brouwerij en azijnstokerij De Waaiburg

Kameinestraat 35, Geel (Antwerpen)

De Waaiburg of Waeyenberch met vermeldingen teruggaand tot het begin van de 16de eeuw. In de Middeleeuwen mogelijk een hoeve toebehorend aan de heren van Geel.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de gevel van de middenvleugel gedateerd 1633 met de aansluitende bedaking van het complex De Waaiburg.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (K.C.M.L.) motiveert de historische waarde als volgt: "als restant van de in 1633 opgerichte brouwerij en als voorbeeld van rijkere landelijke architectuur."

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, dossiernummer DA000597, Gemeentehuis, Ooievaarsnest, gedateerde gevel en aansluitende bedaking De Waaiburg, advies K.C.M.L.

Waarden

Het voormalig huis "De Waaiburg" en meer bepaald de gedateerde gevel met aansluitende bedaking is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.