Banbrouwerij de Oude Kam: woonhuis en schuur

Beschermd monument van 15-03-2004 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Gooik
Deelgemeente Gooik
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 67 (Gooik)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23024/106.1
  • 4.01/23024/120.1
  • OB001637

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Banbrouwerij De Oude Kam

Dorpsstraat 61, 65-67, Gooik (Vlaams-Brabant)

Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het woonhuis, gedateerd 1742, en de langsschuur die deel uitmaken van de voormalige banbrouwerij. De omgeving van de brouwerij is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Oude Kam, meer bepaald woonhuis en schuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als representatieve componenten van een in 1742-1754 door de laatste dorpsheer van Gooik, Lancelot-Ignace de Gottignies († 1786) in U-vorm opgetrokken complex vormt deze voormalige banbrouwerij, zoals door opschriften en het wapenschild met drie beukhamers bevestigd, met haar karakteristieke typologie en vormgeving de enige overblijvende, materiële getuige van een eeuwenlange aanwezigheid van de heren van Gooik, dat als heerlijkheid met uitgebreide rechtsmacht onder het land van Gaasbeek ressorteerde.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: de viervakkige, bakstenen langsschuur met schilddak en gaaf bewaarde spantstructuur en voornamelijk het 1742 gedateerde, ruim geproportioneerde, bakstenen breedhuis met deels verhoogde begane grond en lage verdieping onder schilddak, dragende structuur van moer- en kinderbalken en eiken kapspanten en brede dwarsgang geflankeerd door twee opkamers boven halfondergrondse kelders illustreren een verzorgde, midden-18de-eeuwse landelijke architectuur in overgangsstijl. Het wordt gekenmerkt door een beperkt gebruik van natuursteen - in dit geval de streekeigen groene arkose van Tubize – en een doorleven van traditionele elementen zoals de bewaarde kruisvensters en een bolkozijn gecombineerd met nieuwe Franse invloeden in de vorm van een fraai geprofileerde, hardstenen spiegelboogdeur en een bepleisterde kroonlijst.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.