Hoeve met molenaarshuis en watermolen Kasteelmolen aan de Molenbeek

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Tijdens het ancien régime korenwatermolen in bezit van de heren van Schorisse en gelegen in de nabijheid van hun verdwenen waterkasteel. Oudste vermelding van hun watermolen in 1456. Sinds 1906 uitgebaat door familie Vanderdonckt. Boerderijbedrijf stopgezet in 1968, thans voornamelijk boerengemaal van bijbehorende handelszaak.

Hoeve met molenaarshuis en Kasteelmolen

Parkstraat 4 (Maarkedal)
L-vormige constructie tussen straat en beek van woning en aanpalende watermolen, sinds de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot het landelijk bakstenen complex met U-vormige aanleg rondom kleine afgesloten verharde binnenplaats; half omgeven door de Molenbeek. Dominant volume van nieuw molenaarshuis van 1936 en eigenlijke molenhuis aan de beek op natuurstenen onderbouw, voornamelijk uit de 18de eeuw.

Wordt opgevolgd door