Sint-Baafsabdij

Beschrijving

Sint-Baafsabdij, thans Museum voor Stenen Voorwerpen. Ten westen van de voormalige Gallo-Romeinse vicus "Ganda" of het Romeinse Castellum (zie archeologische opgravingen), aan de samenvloeiing van Leie en Schelde, zou de Heilige Amandus tussen 630 en 639 een Sint-Petruskerk en een religieuze gemeenschap gesticht hebben.

Sint-Baafsabdij

Gandastraat zonder nummer, Spanjaardstraat 10 (Gent)

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Het oudste gedeelte van het gebouw, de gelijkvloerse verdieping in Doornikse kalksteen, dateert vermoedelijk uit de 13de eeuw en behoorde tot de voormalige Sint-Baafsabdij. Het fungeerde als werkplaats (bakkerij of schrijnwerkerij) voor de abdij. In 1760 werd het gebouw de woning van de militaire gouverneur onder het Oostenrijkse Bewind.

Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp

Buitenhof 35 (Gent)
Langs de Prooststraat bevindt zich een gedenkteken ter ere van tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelden uit de wijk. Het werd ingehuldigd op 17 oktober 1920.