Beschermd monument

Sint-Andries

Hoekhuis
definitieve beschermingsbesluiten: 07-04-1995  ID: 2843

Het eclectisch hoekpand is beschermd als monument.

Nationalestraat 11 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Zoals het reeds beschermde pand nummer 16 is het een markant hoekgebouw waarin de oorspronkelijke winkelfunctie bewaard bleef. De opbouw is typerend voor de stedenbouwkundige opvattingen van de periode: stervormig opgebouwde kruisingen van verschillende straten waarbij aan de hoeken een duidelijke tekenfunctie werd gegeven door een monumentaliserende architectuur die hier benadrukt wordt door het gebruik van empire-elementen.

Is de bescherming van

Sint-Andries

Nationalestraat 11 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1880, herwerkt door de architect Lievin Van Opstal in 1882. De oorspronkelijke opdracht gold de nieuwe vestiging van Au Bon Marché van Hervé & Cie. Het project werd in 1882 overgenomen en voltooid door E. Van den Wyngaert.