Sint-Andries

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Nationalestraat
Locatie Nationalestraat 11 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/998.1
  • OA002832

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Andries

Nationalestraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

Woon- en handelspand in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1880, herwerkt door de architect Lievin Van Opstal in 1882. De oorspronkelijke opdracht gold de nieuwe vestiging van Au Bon Marché van Hervé & Cie. Het project werd in 1882 overgenomen en voltooid door E. Van den Wyngaert.

Beschrijving

Het eclectisch hoekpand is beschermd als monument.

Waarden

Nationalestraat 11 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Zoals het reeds beschermde pand nummer 16 is het een markant hoekgebouw waarin de oorspronkelijke winkelfunctie bewaard bleef. De opbouw is typerend voor de stedenbouwkundige opvattingen van de periode: stervormig opgebouwde kruisingen van verschillende straten waarbij aan de hoeken een duidelijke tekenfunctie werd gegeven door een monumentaliserende architectuur die hier benadrukt wordt door het gebruik van empire-elementen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.