Hoeve Oevelse Schrans

Gemeente Geel
Straat Hezeschrans
Locatie Hezeschrans 4 (Geel)
Alternatieve naam Hezeschrans

Hezeschrans 4, Geel (Antwerpen)

Haaks op de straat ingeplante hoeve van drie + vier traveeën en één bouwlaag onder verspringende zadeldaken. Het woonhuis draagt in de voorgevel de jaarankers 1744.

De Hezeschranshoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De historische waarde kan omschreven worden als voormalige schrans met 18de-eeuwse hoeve. De site behoort tot een aparte groep binnen de hoevebouw, namelijk een hoeve die als permanent landbouwbedrijf ontstond op één van de voor de Kempen karakteristieke schransen waar de bevolking zich tijdelijk terugtrok in tijden van gevaar tijdens de godsdienstoorlogen.