Kerkhof van het Gemenebest

Beschermd monument van 16-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Geel
Deelgemeente Geel
Straat
Locatie Geel (Geel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13008/104.1
  • OA003604

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Begraafplaats van het Gemenebest

Twee Boompjes zonder nummer, Geel (Antwerpen)

Begraafplaats voor Britse en Canadese soldaten die sneuvelden bij de oversteek van het kanaal Schelde-Maas en bij latere operaties door het Tweede Britse leger.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Deze bescherming betreft de Britse militaire begraafplaats Geel War Cemetery.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Geel War Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context- en de militair-historische waarde: Geel War Cemetery is één van de weinige Britse militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, die getuigen van de zware gevechten tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief in 1944. Vooral de '50th (Northumbrian) Division' en de '15th (Scottish) Division' leden in de omgeving van Geel vele verliezen tijdens de pogingen om het Albertkanaal en het Kempisch kanaal over te steken. Vele doden werden begraven in een weide nabij het centrum van geel of op de burgerlijke begraafplaats van de Sint-Dympnaparochie. Deze doden werden na de oorlog geconcentreerd op de huidige Britse begraafplaats, waar nu 399 Britten en één Canadees begraven liggen.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Net zoals de andere verzamelbegraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog, is ook het ontwerp van deze begraafplaats het werk van Philip Hepworth. Met een beperkt aantal architecturale ingrepen wordt de begraafplaats tot een stijlvolle site omgebouwd. De bakstenen gebouwtjes zijn met classicistische elementen in witte natuursteen afgewerkt. Het steeds terugkerende ‘Cross of Sacrifice’ is centraal op de begraafplaats, tussen de symmetrisch aangelegde perken in het grasveld opgesteld. Witte tegels bij de toegang markeren subtiel het middenpad, terwijl het geheel getooid wordt met bloemperken, struiken (onder meer rododendron) en eiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.