Gemeentelijke begraafplaats van Lot

Beschermd monument van 12-07-2007 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Lot
Straat Kerkhofstraat
Locatie Kerkhofstraat 13 (Beersel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23003/112.1
  • 4.01/23003/130.1
  • OB001802

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats van Lot

Kerkhofstraat 13, Beersel (Vlaams-Brabant)

Hoste hekelt het kerkhofbeleid van gemeentebesturen waarbij traditie met de voeten wordt getreden, waar economie voorrang krijgt en wansmaak hoogtij viert. Als alternatief prijst hij de na de Eerste Wereldoorlog aangelegde oorlogsbegraafplaatsen, waar eenvoud overheerst en dure materialen worden geweerd.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van Lot (Beersel) is beschermd als monument.

Waarden

De gemeentelijke begraafplaats van Lot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en artistieke waarde: als in 1952-1953 in opdracht van de gemeente Lot gerealiseerde uitbreiding van de in 1896 naar ontwerp van de Brusselse architect Henri Jacobs (1864-1935) gecreëerde nieuwe begraafplaats vormt Lot een zeldzaam voorbeeld van en bovendien het enige bewaarde en vrijwel intacte funerair ontwerp binnen het veelzijdig oeuvre van architect-urbanist Huib Hoste (1881-1957).
De geïnspireerde, sobere aanpak getuigt van zijn persoonlijke visie die werd vertaald in een boeiend, plastisch-architecturaal concept waarbij het sterk hellend terrein werd geremodelleerd tot een asymmetrische, terrasvormige structuur, afgelijnd en geaccentueerd door bakstenen trappartijen en lage muurtjes met hardstenen hoekaccenten, het geheel verlevendigd met een aangepaste groenomkadering.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.