Sint-Stanislascollege: schoolvleugels

Militair Hospitaal, Stanislascollege, Sint-Jan-Berchmanscollege en scholencomplex

Beschrijving

De bescherming omvat het Stanislascollege, meer bepaald de gebouwen ontworpen door architect De Vroey uit 1903-1905, zowel van het college zelf als van het voormalig Instituut van de Heilige Familie.

Stanislascollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Scholencomplex opgericht in de periode 1903-1905 met latere uitbreidingen naar ontwerp van architect De Vroey. De oprichting van deze school is het gevolg van de 19de-eeuwse uitbreidingen van de stad als gevolg van het opgeven van de militaire erfdienstbaarheden. Merkwaardige feestzaal met gebruik van metalen spanten en andere elementen als in navolging van het gebruik van metaal in de art-nouveauarchitectuur. Merkwaardige kapellen met een classiciserend interieur. Zeldzaam gebruik van een metalen opbouw in de achtergevel van de gebouwen aan de Sint-Hubertusstraat.

Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

Sint-Hubertusstraat 12 (Antwerpen)
Voormalig Pensionnat de Dames de la Sainte Famille. L-vormig gebouw, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van J. De Vroey, in 1928 aangekocht door Sint-Stanislascollege.

Sint-Stanislascollege

Frans Van Hombeeckplein 17, Frederik de Merodestraat 34, Sint-Hubertusstraat 12 (Antwerpen)
College gesticht in 1903. Langgestrekte bakstenen vleugels van drie bouwlagen onder zadeldak, verlevendigd met contrasterende bakstenen banden en siermotieven, bij voorkeur in Belgische driekleur.