Opgaande linde bij Hof van Overwijs

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De Kapellinde bij de hoeve Hof van Overwijs te Westerlo is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter rond de boom is mee opgenomen in de afbakening van de bescherming.

Waarden

De Kapellinde - Hollandse linde, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter er rond, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : De Hollandse linde staat bij een historische hoeve die reeds werd vermeld in 1738. Bovendien is de locatie voorheen al gekend als executieplaats. De stam van de boom is voorzien van een Mariakapel, waardoor de boom een bijkomende betekenis krijgt als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de streek.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: : De Hollandse linde staat bij een historische hoeve en vormt daarmee een baken in het landschap.

wetenschappelijke waarde

Gelet op de vermoedelijke leeftijd van de boom is de kans groot dat het om autochtoon genetisch materiaal van Hollandse linde gaat.

Boerenkrijglaan 185 (Westerlo)
De Hollandse linde staat bij een historische hoeve (Hof van Overwijs). De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en eerder was de plaats bekend als “Het Rad” een executieplaats met een galg en rad. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd. Gelet op de omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van ca. 200jaar en is de kans groot dat het gaat om autochtoon materiaal.