Stedelijk Zwembad ontworpen door Jozef Algoet

Beschermd monument van 30-07-1998 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Veldstraat_AN
Locatie Veldstraat_AN 83 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/111.1
  • 4.01/11002/1964.1
  • OA002490

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stedelijk Zwembad ontworpen door Daniël Joseph Algoet

Veldstraat_AN 83, Antwerpen (Antwerpen)

Het stedelijk zwembad aan de Veldstraat is het oudste bewaard gebleven openbaar zwembad van de stad Antwerpen. Het gebouw van 1932 omvatte een 33 meter lang zwembad, badkamers en een turnzaal. Het interbellumgebouw, een mooie mengvorm van modernisme en art deco, bleef architecturaal nagenoeg intact. Tussen 2006 en 2009 werd het monument omgevormd tot een stoombadencomplex met behoud van het zwembad en de badkamers en met toevoeging van de oosterse stoombaden en een badenhuis.

Beknopte karakterisering

Typologiezwembaden
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Het stedelijk Zwembad ontworpen door Jozef Algoet is beschermd als monument.

Waarden

Zwembad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het stedelijk zwembad in de Stuivenbergwijk in de jaren 1931- 1933 opgetrokken in art-decostijl naar een ontwerp van ingenieur Jozef Alvoet uit 1929. Het grotendeels bewaard gebleven interieur omvat decoratieve elementen : glas-in-lood-ramen, tegelvloeren, schrijnwerk, smeedwerk en stucwerk.

sociaal-culturele waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : Het stedelijk zwembad is de oudst bewaard gebleven publieke zweminrichting te Antwerpen en getuigt van het streven van de overheid in die tijd om de volksgezondheid door openbare voorzieningen te bevorderen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.