Watertorens station Antwerpen-Oost en smeedijzeren reling

NMBS-station Antwerpen-Oost: watertorens en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de twee watertorens uit 1898 bij station Antwerpen-Oost, de bijhorende onderdelen van het watervoorzieningssysteem, de brugvormige verbinding tussen de watertorens, de smeedijzeren afsluiting links en rechts van de toegangshelling, ten zuidoosten met de bermbekleding en -versterking vanaf de spoorwegbrug over de Draakplaats.

Waarden

De watertorens van het N.M.B.S.- Station Oost, inclusief de erbijhorende waterleidingen, de brugvormige verbinding tussen de watertorens, de smeedijzeren reling ten noordwesten van en langs de helling, de bermbekleding en -versterking met de smeedijzeren reling ten zuidoosten van en langs de toegangshelling vanaf de spoorwegbrug over de Draakplaats, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watertorens station Antwerpen-Oost

Draakplaats (Antwerpen)
Twee identieke watertorens van 1898 gelegen bij het station Antwerpen-Oost en deel uitmakend enerzijds van de Antwerpse ringspoorweg, anderzijds van een autonoom en gesloten watervoorzieningssysteem van de spoorwegmaatschappij, waartoe ook de watertorens van het station Schijnpoort behoren (zie Halenstraat).