Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watertorens station Antwerpen-Oost met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

NMBS-station Antwerpen-Oost: watertorens en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de omgeving van de watertorens bij station Antwerpen-Oost, meerbepaald de torens zelf, de spoorweg en spoorwegbedding tot en met de Draakplaats, en de tramloods en dienstwoning ten noordoosten van de Draakplaats.

Waarden

De watertorens van het N.M.B.S.-Station Oost met de onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Is de omvattende bescherming van

Tramloods en dienstwoning

Draakplaats 6 (Antwerpen)
De tramloods van de Antwerpse Maatschappij der Tramways-Omnibussen werd ontworpen in 1890 door architect Aloïs Scheepers. Behalve de grote opslagplaats bevatte het gebouw oorspronkelijk ook een personeelswoning en stallingen.

Watertorens station Antwerpen-Oost

Draakplaats (Antwerpen)
Twee identieke watertorens van 1898 gelegen bij het station Antwerpen-Oost en deel uitmakend enerzijds van de Antwerpse ringspoorweg, anderzijds van een autonoom en gesloten watervoorzieningssysteem van de spoorwegmaatschappij, waartoe ook de watertorens van het station Schijnpoort behoren (zie Halenstraat).