Beschermd cultuurhistorisch landschap

Opgaande kastanje in Domein Blaasveld

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Het Schoonsel, kastanjeboom, rode beuken en parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof en muur

Beschrijving

De kastanjeboom op het domein van het verdwenen kasteel Blaasveld te Willebroek is beschermd als landschap. Deze boom werd later ook beschermd als monument.

Waarden

De kastanjeboom staande in de eigendom van het kasteel Blaasveld, met een straal van 25 meter rond de boom, is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Broekstraat (Willebroek)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich in het noorden van het domein van het verdwenen kasteel van Blaasveld, in het natuurgebied 'Het Broek' ten oosten van Willebroek.

Blaasveldbroek en omgeving

Heffen (Mechelen), Blaasveld, Heindonk, Willebroek (Willebroek)
Deze ankerplaats is gelegen in de gemeente Willebroek, net ten zuiden van de Rupel. Blaasveldbroek een nat gebied in de alluviale vlakte van de Rupel met landduinen en kreeg zijn huidige vorm in de vroege middeleeuwen ten gevolge van een afwisseling van veenvorming en overstromingen. Na het indijken van de Rupel, werd de vallei in cultuur gebracht. De talrijke vijvers zijn sporen van turfwinning op relatief grote schaal. De relatie tussen bodem en landgebruik en vegetatie is nog redelijk goed aanwezig en dit vochtig tot natte gebied heeft dan ook een rijke en specifieke fauna en flora. Vermeldenswaardige erfgoedelementen zijn het redelijk gave kasteeldomein in zuidwestelijke hoek, de St.-Franciscuskapel en een unieke tamme kastanje van meer dan 300 jaar oud.