Knotelzenrij

Levend houtig erfgoed

De knotbomenrij van zwarte els aan de Schietveldweg te Wuustwezel is beschermd als monument.

Waarden

De elzenknotrij van zwarte els is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde: De knotboom levert gemakkelijk oogstbaar hout op dat op een plaats groeit waar het vee er niet bij kan. Het hout werd voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals bezems, oeverbeschoeiingen, takkenbossen voor ovens en gebruikshout zoals hekken en gereedschapsstelen. Knotelzen staan vaak op armere gronden zoals ook hier het geval is.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: De aanwezigheid van knotbomen geeft informatie over het historische gebruik van het landschap en ze zijn visueel van groot belang en worden daarom hoog gewaardeerd. De knotelzenrijen staan in een compartimentenlandschap en hebben een grote ruimtelijk-structurerende waarde aangezien ze een duidelijk beeld geven van de compartimenten.

Knotbomenrij van zwarte els

Schietveldweg (Wuustwezel)
De knotbomenrijen van zwarte els (Alnus glutinosa) bevinden zich langs de Schietveldweg, een zuidwest-noordoost georiënteerde weg ten zuidoosten van Wuustwezel. Ze bestaan uit een zuidwest-noordoost georiënteerde rij langs de baangracht en een noordwest-zuidoost georiënteerde rij dwars op de weg langs een gracht in het weiland.