Beschermd cultuurhistorisch landschap

Binnenbos en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Binnenbos en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het Binnenbos en omgeving te Zandhoven. De als dorpsgezicht beschermde domeinen Hovorst en Bautersemhof grenzen aan het Binnenbos, maar maken geen deel uit van de afbakening van het landschap. De als monument beschermde Schoutvorsthoeve en de watermolen bij het kasteel Hovorst zijn eveneens niet opgenomen in het beschermde landschap.

Waarden

Het Binnenbos en omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Een uitgestrekt gaaf gebleven valleilandschap met grote afwisseling van landgebruik (beemden et cetera) en kleinschalige elementen (houtkanten, bomenrijen, dreven, paden, ...).

wetenschappelijke waarde

De geomorfologische opbouw van de valleien en hogere gronden met de bijhorende bodemtypen.
De botanische waarde zowel van de graslanden en de bossen als van de moerassen en de oevers van de beken.
De verscheidenheid van de verschillende begroeiingen op een vrij kleine schaal ten gevolge van de sterk verschillende milieuomstandigheden (vochtigheidsgradiënt, bodemtypen, beheer).

Het is een representatief voorbeeld van de landschapsstructuur zoals die in de 18de eeuw bestond.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Kapelstraat (Zandhoven)
Kleine bakstenen kapel uit de 19de eeuw onder zadeldak met gesmeed ijzeren kruis.

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In de ankerplaats liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.