Sint-Martinuskapel

Beschermd monument van 13-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Malle
Deelgemeente Westmalle
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg 245 (Malle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11057/115.1
  • OA001954

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Martinuskapel

Antwerpsesteenweg 245, Malle (Antwerpen)

De neogotische zeshoekige kapel werd in 1905 opgetrokken op initiatief van pastoor Nelo. De kapel vormt door haar ligging op het kruispunt in het centrum van de gemeente een herkenningspunt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de Sint-Martinuskapel. De kapel en het omgevend perceel werd in 1976 reeds beschermd als landschap.

Waarden

Sint-Martinuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Neogotische kapel op zeshoekig grondplan wat eerder een zeldzaamheid is. Zowel het exterieur als het interieur zijn in originele toestand bewaard. Het interieur met onder meer een neogotisch altaar, wordt verlicht door vier glasramen afkomstig uit het atelier Elaerts-Calders .

historische waarde

Kapel gebouwd in 1905 in neogotische stijl op de plaats van de oude afgebroken dorpskerk. Door haar ligging op de kruising van de Antwerpsesteenweg en de Zoerselbaan vormt de kapel een herkenningspunt in de omgeving .
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.