Schoutenhuis

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 28-04-2023  ID: 15128

Schoutenhuis
voorlopige opheffingsbesluiten: 21-12-2022  ID: 15108

Schoutenhuis

Beschrijving

De bescherming omvatte het Schoutenhuis uit 1608, aanvankelijk gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg met de Berckhovenstraat. Ondanks een lopende beschermingsprocedure werd het Schoutenhuis in Malle eind 1955 gesloopt. De beschermingsprocedure werd niet stopgezet en eindigde op 28 maart 1956 vooralsnog in een definitieve bescherming als monument. De erfgoedwaarden, zoals opgenomen in het definitieve beschermingsbesluit, waren gebaseerd op de erfgoedwaarden aanwezig op het ogenblik van de voorlopige bescherming.

De oorspronkelijke bescherming werd bij ministerieel besluit van 28 april 2023 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/11057/101.1, Schoutenhuis in Malle (S.N. 2023).

Het Schoutenhuis was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Schoutenhuis

Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.