Banmolen

Watermolen en omgeving

De watermolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Banmolen met molenaarswoning

Watermolenweg 1 (Grobbendonk)
Watermolen, eertijds banmolen, gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa, doch de molen zelf bevindt zich op de Nete. 17de-eeuws molengebouw met links de oliemolen, opgevat als een verankerd bakstenen diephuis onder half schilddak en met tuitgevel. Rechts bevindt zich de graanmaalderij, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw, verankerde baksteenbouw onder schilddak. In het verlengde rechts latere bijgebouwen, waaronder een tweebeukige langsschuur. Molenaarswoning en bijgebouwen, gelegen aan de overzijde van de straat, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde, baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.