Teksten van Parochiekerk Sint-Paulus

Parochiekerk Sint-Paulus ()

De bescherming als monument betreft de Sint-Pauluskerk.

Zandstenen kerk, resulterend uit meerdere bouwcampagnes, oostelijk gedeelte opgetrokken in Brabantse gotiek tijdens het begin 15de eeuw en hersteld einde 16de-, begin 17de eeuw. Het schip werd vergroot in 1773 in classicistische stijl.

Historiek

Parochiekerk uit de 15de eeuw, vermoedelijke oorspronkelijke villakerk bij de borcht van Opwijk, met oorsprong in de 14de eeuw, mogelijks ouder.

Het koor, de transeptarmen en de toren dateren uit het eerste kwart van de 15de eeuw. Beide transeptarmen werden in 1773 voorzien van dezelfde vensters als in het schip. De kruisribgewelven van het koor werden gebouwd in 1624 (volgens archiefstukken), de sacristie dateert van 1761. Het huidige schip dateert van 1773 waarbij vier traveeën van de middenbeuk uit 16de - 17de eeuw behouden werden.

Beschrijving

De plattegrond bestaat uit een driebeukig schip van zes traveeën, een niet uitspringend transept met kruisingstoren, een koor met driezijdige sluiting en een zuidersacristie.
Het huidig hallenschip is een verbreding en verlenging van het oorspronkelijk schip, naar ontwerp van Philippus Gobert. Middenbeuk geritmeerd door zuilen met sokkels, dekplaat en scheibogen. Bepleisterde kruisribgewelven met brede gordelbogen uitlopend op consoles. Verlichting door middel van brede rondboogvensters in hardstenen omlijstingen met druiplijst.

Classicistische westergevel in de top gedateerd 1773, geflankeerd door pilasters; axiaal portaal in een spiegelboogomlijsting van arduin en steekboogvensters erboven, afgelijnd door muurpilasters met siervaasbekroning. Oostpartij gemarkeerd door de vierkante kruisingstoren met noordertraptoren uit het eerste kwart van de 15de eeuw, hersteld en van een stompe spits voorzien einde 16de - begin 17de eeuw.

Beide transeptarmen worden gestut door overhoekse steunberen. Koor van twee traveeën met driezijdige sluiting, geritmeerd door steunberen met versnijdingen en verlicht door middel van spitsboogvensters met maaswerk; kruisribgewelven (1624 volgens archiefstukken). Zuidersacristie daterend van 1761.

Bibliografie

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Vlaams-Brabant. Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2n, Gent,453-454.
  • LINDEMANS J.1937: Geschiedenis der gemeente Opwijk, Brussel.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw , Tussen Zenne en Dender , 7, Pittem, p.115-127.

Auteurs:  Piens, Joachim