Tuin van Oscar Van Rompay

Beschrijving

De tuin van Oscar Van Rompay in de Vredebergstraat te Lier is beschermd als monument. De tuin omvat de siertuin en groenten- en kleinfruittuin, met inbegrip van de kleine serre, de tuinschuur en de koude bak met bovenbouw. De tuin omvat nog een druivenserre en fruitmuren.

Waarden

De tuin van Oscar van Rompay is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architecturale waarde: : Het vernuftig ingeplant, houten, heden witgeschilderd pittoresk tuinpaviljoen geeft aan de siertuin een parkachtig aspect en heeft door de fraaie afwerking van het houten regelwerk, architecturale kwaliteiten.
De druivenserre (vierde kwart 19de eeuw/eerste kwart 20ste eeuw) is een juweel van houten serrebouw op een bakstenen, gecementeerde plint met een vloer van gestampte aarde. De binnen aangeplante druivelaars (FrankenthaI en Chasselas (?)) zijn minstens 50 jaar oud en dragen nog volop.
De hoge fruitmuren met hun overblijfselen van metalen fruitspalieren en spijkers in het voegwerk en de nog vitale fruitleivormen zijn in onze binnensteden uitzonderlijk zeldzaam. Speciale aandacht gaat naar de bescherming van de fruitmuur die deel uitmaakt van het klaslokaal van de voormalige school aan de Abtsherbergstraat.

historische waarde, volkskundige waarde

De siertuin en de groenten- en fruittuin van de woning van wijlen kunstschilder Oscar van Rompay vormen een uniek voorbeeld van traditionele horticultuur voor nut en sier in een Vlaamse binnenstad. De horizontale fruitsnoeren zijn monumentaal. De tuin bevindt zich nog steeds in goede staat, ondanks de hoge leeftijd van de planten. De tuin heeft onbetwistbaar museale kwaliteiten.

Stadswoningen met tuin

Vredebergstraat 6-8 (Lier)
Eertijds deel uitmakend van de kloosterschool van het Vredebergklooster, heden L-vormig complex onder aaneengesloten zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.