Kapelanie van het Heilig Kruis

Kapelanie

De bescherming omvat de voormalige onderpastorie of kapelanie van het Heilig Kruis.

Waarden

Voormalige onderpastorie of Kapelanie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kapelanie vormt een belangrijke getuige van het parochiaal verleden van Westmalle: de stichting van een kapelanie op deze plaats gaat minstens terug tot 1570.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De kapelanie dateert in haar huidige vorm hoofdzakelijk uit (begin) 19de eeuw; het pand is tot stand gekomen rondom een oudere kern waarvan mogelijk bepaalde onderdelen (schouwelement, kelder) bewaard bleven. Dergelijke steeds schaarser wordende 'architectura minor' belicht een aspect van de Vlaamse leef- en wooncultuur uit het verleden.

Kasteellaan 29 (Malle)
Eenvoudige gaaf bewaarde traditionele baksteenbouw uit begin 19de eeuw met vermoedelijk oudere kernen en representatief voor de typische kleinschalige dorpsbebouwing van de oude Kempense dorpskern.