Hoeve Het Schranshof

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

"Het Schanshof" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Oude schranssite met gebouwencomplex waarvan de bouwdelen dateren van opeenvolgende bouwfasen, doch met een homogeen voorkomen in uniformiserende neoclassicistische stijl. De oorspronkelijk omgrachte site vormt een materiƫle getuige van de historische versterkte plaatsen waar de lokale agrarische gemeenschappen zich met hun hebben en houden konden verschansen. De monumentale hoofdvleugel omvat een oude traditionele kern waarvan het oorspronkelijk volume is bewaard en wordt gekenmerkt door de verankerde bakstenen gevels onder een hoog en steil zadeldak, de tuitgevels met schouderstukken en het centrale, getrapte dakvenster aan de tuinzijde. De bestaande bij- en dienstgebouwen met U-vormig planschema refereren aan een herbestemming van het complex, te situeren in het begin van de 19de eeuw; waarbij het hoofdgebouw aan de straatzijde aan de toenmalige smaak) en stijleisen werd aangepast.

Kasteelstraat 4 (Grobbendonk)
Eertijds omgracht ensemble dat qua inplanting minstens opklimt tot de 18de eeuw. Huidig neoclassicistisch uitzicht uit de 19de eeuw.