Kapel van de Langenheuvel

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Waarden

De kapel van de Langenheuvel met directe omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als architecturale getuige van een van oudsher intense Mariale volksdevotie, tevens typerend voor het uitgesproken landelijke Kempense landschap. De bestaande eenvoudig uitgevoerde kapel dateert van 1817 en gaat terug op een oudere en grotere bidplaats, waarvan de oprichting wordt gesitueerd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw en waarvan de devotie zich voornamelijk vertaalde in de aanroeping tegen moeraskoorts. Het interieur wordt gekarakteriseerd door een heterogene en merkwaardige inrichting, waarin recuperatie-elementen uit oudere interieurs zijn verwerkt.

Langenheuvel (Grobbendonk)
Kapel van 1817, gelegen te midden van een omhaagd perk langs de straat.