Bakkerij Stalmans met neorenaissancepui

Waarden

Voormalige bakkerij Stalmans met neorenaissancepui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het handelspand Bogaardenstraat nr. 22 opgetrokken in de vroege jaren 1920 is een historisch representatieve getuige van de gewelddadige verwoesting en daaropvolgende wederopbouw van Aarschot tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd als handels- annex woonpand refereert bakkerij Stalmans aan de eeuwenoude handelsfunctie van de historische verbindingsweg Diest - Lier, reeds van in de middeleeuwen één van de meest toonaangevende handelsstraten te Aarschot.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige bakkerij werd in het begin van de jaren 1920 gebouwd in opdracht van Gustaaf Stalmans en is binnen de wederopbouw van Aarschot een buitengewoon representatief voorbeeld van een rijkelijk uitgewerkt handelspand met een nagenoeg gaaf bewaarde lijstgevel voorzien van een unieke hardstenen pui met bewaard schrijnwerk, in neo-Vlaamserenaissancestijl. De verfijnde ambachtelijke detaillering van de decoratieve elementen, zoals rol- en beslagwerk, wortelmotieven, diamantkussens, bakkersalaam, initialen en naam van de bouwheer zowel in steen gekapt als uit het hout gesneden, getuigen van een gedegen vakmanschap. Ook typologisch en constructief bijzonder exemplarisch binnen de ontwikkeling van de winkelarchitectuur, waarbij de drieledige indeling met licht verdiepte middengang en flankerende etalages nog naar de 19de eeuw verwijzen, maar de gevelbrede korfboogvormige overspanning onder een ijzeren ligger een nieuw tijdperk inluiden. Het pand is gelegen te midden van een architecturaal kwalitatief hoogstaand ensemble van wederopbouwarchitectuur waardoor het een hoge contextwaarde bezit.

Bogaardenstraat 22 (Aarschot)
De voormalige bakkerij Stalmans opgetrokken in de vroege jaren 1920 is een historisch waardevolle getuige van de wederopbouw van Aarschot na de gewelddadige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.