Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl

Woonhuizen in de wijk Zurenborg

Het burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de panden Generaal Van Merlenstraat 40, 42 en 44 als volgt werd gemotiveerd: woonhuizen in eclectische stijl van rond de eeuwwisseling. Geheel van drie afzonderlijke huizen, die door de plastische volumewerking, de gevelornamentatie en de eenheid van stijl een mooie gevelwand vormen, die representatief is voor de buurt.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000614, Huizen Zurenborg, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Generaal Van Merlenstraat 40 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Ensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Generaal Van Merlenstraat 40-44 (Antwerpen)
Ensemble van drie grote burgerwoningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1898 door Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.