Hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Deelgemeente Berchem
Straat Transvaalstraat
Locatie Transvaalstraat 75 (Antwerpen)

Transvaalstraat 75, Antwerpen (Antwerpen)

Dit hoekpand met winkel op de begane grond en appartementen op de verdiepingen, werd samen met het naastgelegen pand in de Transvaalstraat in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.

Het hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: woning in neotraditionele stijl uit 1913. Stedenbouwkundig van belang omwille van zijn ligging op de hoek van het Tramplein van waaruit de voor de wijk belangrijke straten vertrekken.

Recenter onderzoek heeft aangetoond dat het pand in 1899 werd ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000614, Huizen Zurenborg, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Transvaalstraat 75 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: