Pomphuis Droogdok 7

Straat Droogdokken
Locatie Droogdokken zonder nummer (Antwerpen)

Pomphuis bij droogdok 7

Droogdokken zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Bijhorend pomphuis opgericht in 1918-20 in eclectische stijl met neoclassicistische en art-nouveau-kenmerken.

Typologiepomphuizen
Stijleclecticisme

De bescherming omvat het volledige pomphuis van het vroegere droogdok nummer 7.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht volgend advies uit: "Het pomphuis met inbegrip van de volledige uitrusting, ook de verlichtingstoestellen, omwille van het algemeen belang gevormd door de industrieel-archeologische waarde als vrijwel uniek geworden voorbeeld van een pompstation horend bij een droogdok en daterend uit de periode 1914-1920. Als materiële getuige van de Antwerpse haven in voormelde periode. Als materiële getuige verwijzend naar bepaalde vooroorlogse opvattingen inzake bedrijfsarchitectuur en als beeldbepalend element."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000758, Antwerpen: Droogdok 7, pomphuis, beschermingsdossier: advies KCML.

Waarden

Droogdok nummer 7: pomphuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde