Hoeve Bouwelhoef

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Waarden

De schaapskooi van de "Schrans" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De schaapskooi, waarvan de oprichting gesitueerd wordt in de 18de eeuw maakt deel uit van de voormalige "Grote Hoeve" van de "Schrans", hetzij de kasteelhoeve van de heren van Bouwel. De hoevesite is gelegen binnen een beschermd landschap. Getuigend van een bijzondere documentaire waarde als typologisch zeer zeldzaam hoevegebouw en meest monumentale schaapskooi bewaard in de Kempen, waarvan het oorspronkelijk volume, getypeerd door een enorm wolfsdak en een indrukwekkende dakoversteek is behouden.

Hoeve Bouwelhoef

Stationlei 42 (Grobbendonk)
Monumentaal ensemble gelegen te midden van een brede rechthoekige omgrachting, met toegangsbrug in de oostzijde. De oudst gekende vermelding dateert van 1508.