Lift

Lift met technische installatie

De bescherming omvat de lift van het merk Daelemans uit circa 1930 met de technische installatie.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen motiveert de bescherming als volgt: "Het betreft een zeer goed bewaarde liftinstallatie uit ongeveer 1930 met prachtige eikenhouten kooi en oorspronkelijk bewaard technisch gedeelte waaraan heel weinig werd gewijzigd. Ook details als de kooiverlichting en knoppendoos zijn behouden."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000827, Antwerpen: Mechelsesteenweg 123: liftinstallatie, beschermingsdossier (1994).

Waarden

De lift met inbegrip van de technische installatie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Appartementsgebouw in art-decostijl

Mechelsesteenweg 123 (Antwerpen)
Voormalig herenhuis in Louis-Philippestijl uit het derde kwart van 19de eeuw, in 1888 door Georges Matthyssens verbouwd in opdracht van François Ernest Tinchant. Door Guillaume Peeters in 1929-1930 verbouwd tot appartementsgebouw in opdracht van Willy Grüter, met een beschermde lift van de firma Daelemans.