Graanwindmolen De Eenhoorn

Beschermd monument van 11-08-1967 tot heden (datum verplaatsingsbesluit)

Straat Scheldelaan
Locatie Scheldelaan zonder nummer (Antwerpen)
Alternatieve naam Witte Molen

Scheldelaan zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Graanwindmolen van het voormalige Lillo, gebouwd in 1735. Intacte stellingmolen van het type bovenkruier.

Beschrijving

De graanwindmolen De Eenhoorn lag vroeger aan het kruispunt van de Gesneuveldenlaan en de Kruisweg. Het is op die locatie dat de molen in 1943 als monument werd beschermd. In 1967 werd de molen verplaatst naar zijn huidige locatie aan de Scheldelaan. De molen is sindsdien op haar nieuwe locatie beschermd.

Waarden

De stenen windmolen genaamd De Eenhoorn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde: