Hoeve De Roskam: bakhuis

Kempische langsschuur, bakhuis van hoeve De Roskam en hoevesite met moestuin

het bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuws bakhuis met intact behouden bakoven onder doorlopend zadeldak, waarin ook een secreet en een assekot zijn ondergebracht.

volkskundige waarde

Het bakhuis als stille getuige van een verdwenen huisnijverheid die eertijds centraal stond in het boerenleven en basisvoedsel leverde voor mens en dier.

industrieel-archeologische waarde

Uniek voorbeeld in Vlaanderen van een bakoven met een ovencapaciteit van circa 100 broden; door de uitzonderlijk grote ovenvloer en de ongewone bouwwijze van het ovengewelf opgehangen aan een trekijzer betreft het hier een belangrijke schakel in de ontwikkelingsgeschiedenis van bakovens.

Hoeve De Roskam

Binnenheide 24 (Grobbendonk)
Door haar karakteristieke typologie en prominente ligging aan de straat is de hoeve een blikvanger voor de ruime omgeving; woonstalhuis opklimmend tot de 17de eeuw en langsschuur tot de 18de eeuw.