Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoeve Hof te Cattebeke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
73534
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/73534

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Melding van Willem Van Cattebeke voor genoemd jaar. Sinds 1792 bezit van de familie Thienpont. Oprichting in 1842 van een heden nog bestaande befaamde wijnhandel op het "Hof te Cattebeke" door Ch.-F. Thienpont. Domein tussen Holbeek en Bossenaarstraat waarvan de aflijning aan de straat in het wegverloop twee rechte hoeken maakt, met markerende bomenrij en deels omhaagde boomgaard ten zuidoosten.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.

Is de omvattende vaststelling van

Sierlijk geleide wijnranken tegen gevel Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Negen wijnranken zijn geplant bij de voorgevel van het Hof te Cattebeke. De wijnraken zijn op sierlijke wijze rond de voordeur en alle zeventien ramen geleid. De wijnranken worden aanzien als het uithangbord voor de in 1842, door Ch.-F. Thienpont opgerichte en nog bestaande gerenommeerde wijnhandel.