Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel van Wijnendale en Wijnendalebos

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
73562
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/73562

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten beschermd als monument bij B.V.E. van 22/09/1982.



Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

IJskelder

Fonteinpad (Torhout)
Blijkens het kadaster opgericht in 1875 door J. Matthieu, de kasteeleigenaar. Typische ijskelder met toegangstunnel. Wellicht ronde bakstenen kelder met diepere bodem. Afdekking met aarde en beplant met bomen.


Ommuring van het kasteel van Wijnendale

Diksmuidebaan (Ichtegem)
Een deel van het domein van het kasteel van Wijnendale, namelijk een deel van de ruime vierkante ommuring met ronde torens (monument).


Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale

Fonteinpad (Torhout)
Bedevaartkapel en gedachteniskapel voor de familie Matthieu. De huidige kapel gaat terug op een kapel die reeds aangeduid is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Licht achterin gelegen kapel in groene omgeving, pad en stoep van bakstenen op hun kant. Houten bankjes voor gelovigen aan de voorzijde van de kapel.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein van Wijnendale

Diksmuidebaan 49, Fonteinstraat (Ichtegem), Fonteinpad , Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Domein met omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten. Buiten de omheiningsmuur liggen nog de ijskelder en het kapelletje van Wijnendale ten zuiden. Binnen de omheiningsmuur bevinden zich nog een moestuin, zaaibedden, kweekterreinen en de zuidgerichte halfronde druivenserre. De binnenkoer is deels gekasseid, deels grasplein met hagen, aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys. Bos met heel wat restanten van de zeer oude beheersvormen en een zeer grote floristische waarde met 'oudbosplanten'.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.